תוכן עניינים

מהו הליקובקטר פילורי?

הליקובקטר פילורי הוא חיידק שחודר דרך הריר המגן של צינור העיכול. החיידק מתיישב בקיבה ומייצר אמוניה. בזכות ייצור האמוניה, הוא מנטרל את חומציות הקיבה, נצמד לריריות הקיבה ומייצר דלקת סביבו וכתוצאה מכך גורם לפגיעה בדופן הקיבה, תהליך הגורם להיווצרות כיבים (פצעים).

ההליקובקטר הוא המזהם הנפוץ ביותר בעולם ונמצא בלמעלה ממחצית מאוכלוסיית העולם, אך רק אצל מעטים מופיעים תסמיני מחלה כלשהי. הימצאות החיידק בקיבה מעלה את הסיכון לסרטן הקיבה. כמו כן, החיידק יכול לגרום לדלקת הקיבה (גסטריטיס) ולכיבים עיכוליים.

תסמינים להימצאות הליקובקטר פילורי:

  • צרבות.
  • קשיי עיכול (דיפפסיה), גזים, אי נוחות, נפיחויות, כאבים ברום הבטן וכד’.
  • כיב פפטי בקיבה או בתריסריון.
  • דלקת בקיבה (גסטריטיס).

חסר של B12, אבץ וברזל, חולשה, נשירת שיער וציפורניים שבירות.

איך מאבחנים הליקובקטר פילורי?

אבחנה של הליקובקטר פילורי יכולה להתבצע באמצעות מספר בדיקות הכוללות:

  • תבחין נשיפה – בדיקה המתבצעת באמצעות נשיפה לאחר שתיית נוזל דמוי מיץ תפוזים (כיום, בגלל מחלת הקורונה, חלק מקופות החולים לא מאפשרות לבצע בדיקת נשיפה).
  • בדיקות דם – בדיקה להימצאות נוגדנים כנגד החיידק. הבדיקה פחות אמינה, שכן הנוגדנים נותרים בדם גם לאחר הכחדתו ולכן קיימת אפשרות לתוצאה שגויה.
  • בדיקת צואה – הבודקת את הימצאות אנטיגן החיידק. זו הבדיקה השכיחה ביותר כיום.

גסטרוסקופיה – בדיקה פולשנית המתבצעת בטשטוש ומאפשרת הסתכלות פנימית ומעמיקה. הבדיקה מאפשרת לקחת דגימה מהרקמה הרירית ולזהות את הימצאות החיידק.

השאירו פרטים להתייעצות עם תמרה כץ ויצמן – נטורופתית והרבליסטית

נמצאתי חיובי לחיידק, מה עכשיו?

הטיפול הקונבנציונאלי בהליקובקטר פילורי נעשה באמצעות “הטיפול המשולש או הטיפול המרובע”, הכוללים שימוש במספר סוגי אנטיביוטיקות ובסותר חומצה. טיפול באנטיביוטיקה מסוג אחד אינו יעיל, שכן החיידק עמיד בפני תרופות נוגדות חיידקים וקיים צורך בטווח פעולה רחב יותר. לכן, ברוב המקרים, הטיפול היעיל ביותר כנגד החיידק משלב 3 סוגי תרופות: 2 סוגי אנטיביוטיקה – Amoxicilline (Moxypen, Moxivit) או Clarithromycin (Klacid, Karin) ו- Metronidazole (Metrogyl, Flagyl), יחד עם תכשיר נוגד חומצה ממשפחת התרופות מעכבות משאבת המימן, כגון (Lanton) Omeprazole (Omeprazole, Losec), Lantoprazole . הטיפול התרופתי מסייע להשמדת החיידק, אך אינו מטפל בשיקום הריריות הפגועות במערכת העיכול ואיזון פלורת המעי ולכן אינו מונע התרבות של החיידק.

מה מציעה הרפואה הטבעית לטיפול בהליקובקטר פילורי?

בעוד הטיפול הקונבנציונאלי מתמקד בעיקר בהשמדת החיידק על ידי אנטיביוטיקות ויוצר בעיות שונות, כמו החלשה של אוכלוסיית החיידקים הידידותיים במערכת העיכול ויצירת בעיות ספיגה וחולשה חיסונית, הטיפול הטבעי הינו טיפול משולב, השואף להביא לאיזון וריפוי מלא של כל מערכות הגוף. שילוב של תזונה, צמחי מרפא ותוספי תזונה מסייעים לנו להביא לידי השמדתו של החיידק ויחד עם זאת לשקם את הריריות הפגועות ושמירה על איזון מערכת העיכול והחיסון.

אז איך מתחילים? תחילה נאבחן את עצמנו:

האם יש לי כיב פפטי?
האם אני סובל/ת מכאבים?
האם יש לי צרבת?

הגברת צריכת המזונות הבאים:

  • קטניות (מונבטות או לאחר השרייה), אגוזים ושקדים לא קלויים, בננות, ירקות (בעיקר ירקות ירוקים, ירקות עליים וירקות כתומים) ופירות (בננה, תפוח, אגס). צריכת מזונות בסיסיים מסייעת בהשבת החומציות התקינה בקיבה ומפחיתה את תחושת הצריבה.
  • נבטי ברוקולי – לנבטי ברוקולי השפעה על התפתחות הדלקת בקיבה כתוצאה מהליקובקטר פילורי. 
  • שום- צריכת שום (במזון או כתוסף) מסייעת לעיכוב שגשוג חיידק ההליקובקטר פילורי, משפרת את התגובה החיסונית ומפחיתה את התסמינים הקשורים לזיהום בחיידק ההליקובקטר פילורי (במקרה של כיב – לא לצרוך שום חי!).
  • מיץ כרוב – מיץ הכרוב עשיר בחומצה האמינית גלוטמין ולכן מסייע בריפוי ושיקום רקמות הקיבה (מומלץ לשתות את המיץ במשך 10 ימים, במינון של 4 כוסות ליום). כמו כן, הכרוב מרגיע, מקרר, מזין ומשכך כאבים (לא מתאים לסובלים מתת פעילות בלוטת תריס!).
  • סיבים תזונתיים – בעיקר סיבים מסיסים, כגון: ירקות, פירות, שיבולת שועל, אשר מצפים ומגנים על ריריות מערכת העיכול ומסייעים בריפוי הכיבים.
  • מזונות המכילים אבץ כגון: קטניות, נבטים, זרעים ואגוזים (בעיקר גרעיני דלעת וחמנייה), דגים ופירות ים, דגנים מלאים. האבץ מסייע להחלמת רקמות ומסייע לתפקוד תקין של מערכת החיסון.
  • מזונות טריים ומלאים, כגון: דגנים מלאים (אורז מלא,שיבולת שועל, קינואה, גריסים וכד’), קטניות (עדשים, שעועית וכד’), ירקות (ירקות ירוקים עליים, נבטים, ירקות שורש וכד’), פירות (תפוחים, אגסים, פפאיה וכד’)) ושמרי בירה. 
  • חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3, המצויות בעיקר בדגי ים כגון סרדינים, סלמון, הרינג (מטיאס), טונה, מקרל, פורל, הליבוט, סול ובזרעי פשתן. חומצות שומן אלו עוזרות בייצור הורמונים מפחיתי דלקת וכתוצאה מכך מחזקות את פעילות מערכת החיסון.
  • חומצות שומן חיוניות נוספות– מצויות בשמן זית, אבוקדו, אגוזים, זרעים, שומשום וכד’. אגוזים, זרעים ושקדים יש לצרוך בצורתם הטבעית, ללא קלייה, משום שעלולים להתחמצן בחימום. חומצות שומן תורמות לשמירה על בריאות ותקינות תאי הגוף ומסייעות ביצירת הורמונים מפחיתי דלקת.

הפסקת או הפחתת המזונות/הרגלים הבאים:

  • עישון, אלכוהול וקפאין המגבירים את חומציות הקיבה.
  • סוכר ומוצרי מזון המכילים סוכר, הגורמים לחומציות גבוהה בקיבה.
  • מזונות היוצרים חומציות, כגון: בשר, פירות הדר, ירקות ממשפחת הסולניים (עגבניות, תפוח אדמה וחצילים) וחלב ומוצריו.
  • פחמימות פשוטות (קמח לבן, סוכר), המחלישות את מערכת העיכול ומערכת החיסון ומעודדות תהליכים דלקתיים.
  • מזונות קשים לעיכול, כגון: מטוגנים, חריפים, מזונות עשירים בשומן רווי ובשר.
  • מזונות אלרגניים (תירס, חיטה, חלב ומוצריו, בוטנים, חומרים משמרים וצבעי מאכל).

בנוסף, נטפל בהתאם לסימפטומים באמצעות: שמן אורגנו/ GSE, משקה אלוורה, פרוביוטיקה, צמחי מרפא ותוספי תזונה לפי הצורך לשיקום מערכת העיכול.

הטיפול הטבעי בהליקובקטר פילורי לוקח זמן, היות והטיפול הוא טיפול משולב של מיגור החיידק יחד עם שיקום הריריות ומערכת העיכול. טיפול שלם יכול להימשך חודשיים ויותר. ההמלצה היא לפנות לנטורופת או הרבליסט שיתאימו טיפול מדויק לפי הסימפטומים. חשוב מאוד להקפיד על התזונה להשגת התוצאות הרצויות.

תמונה של תמרה כץ ויצמן | נטורופתית והרבליסטית

תמרה כץ ויצמן | נטורופתית והרבליסטית

נטורופתית והרבליסטית מומחית לטיפול במחלות מערכת העיכול, מחלות מטבוליות ואיזון הורמונלי. מנחה קבוצות בתהליכי ניקוי רעלים, ירידה במשקל, מחלות מטבוליות (סוכרת, לחץ דם, כולסטרול).

יצירת קשר עם תמרה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הצטרפו למגזין בריאות בקליק

הירשמו ותהיו הראשונים לקבל מידע, הטבות ועצות בריאות

אולי יעניין אתכם גם

בריאות בקליק אייקון רקע לבן

הצטרפו למגזין בריאות בקליק

הירשמו לקבלת מידע, הטבות ועצות בריאות