7 סיבות לריח רע מהפה: סיבות, טיפולים ופתרונות טבעיים
ריח רע מהפה, הידוע גם כהליטוזיס, הוא מצב נפוץ שמשפיע על רבים מאיתנו בשלב כלשהו בחיינו. למרות שזה יכול להיות מביך ומטריד, חשוב להבין שיש
מערכת העצבים היא רשת מסועפת של סיבי עצבים, שקולטת מידע ומעבירה אותו בין האיברים השונים למוח ובחזרה, על מנת שהגוף שלנו יתפקד בצורה תקינה. כך, למשל, אם נגענו בטעות בסיר חם, המידע מועבר מיד מהיד אל המוח, המוח מעבד את המידע שהתקבל ושולח פקודה ליד לעזוב את הסיר תוך אלפיות שנייה.
מערכת העצבים שלנו מתחלקת למערכת עצבים סומטית (רצונית), שאחראית על ביצוע פעולות יזומות של אדם, ומערכת עצבים אוטונומית, שאחראית על פעולות לא מכוונות אך חיוניות לתפקוד הבסיסי של הגוף, כגון: נשימה, פעילות הלב, תנועת המעי ועוד. כך שאתם ודאי מבינים עד כמה חשוב לנו שהמערכת המתוחכמת הזו תפעל בצורה תקינה ואפקטיבית. משפחת ויטמיני B משמשת כצוות תמיכה של מערכת זו. ויטמיני B משתתפים בייצור מוליכים עצביים שונים, המעבירים את המסרים ומיאלין (מעטפת של הסיבים העצביים). ויטמיני B פעילים גם במטבוליזם של גלוקוז במוח, כשגלוקוז הוא בעצם הדלק של המוח שלנו. משפחת ויטמיני B כוללת כמה וכמה חברים חשובים, אך היום אני רוצה לספר לכם על הבן הסורר של המשפחה והוא ויטמין B12, או קובלאמין.
למרות היותו הבן הסורר, ועל כך אפרט בהמשך, ויטמין B12 אינו מתחמק מעבודה קשה, אלא להיפך. הוא לקח על עצמו מספר רב של תפקידים חשובים בגוף, בייחוד במערכת העצבים. ויטמין B12 משתתף בייצור סרוטונין, דופמין ומלטונין: שלושה מוליכים עצביים חיוניים לפעילות תקינה של המוח וכל מערכת העצבים שלנו. כמו כן, הוא מפעיל את החומצה הפולית (ויטמין B9), ויטמין קריטי בהריון בגלל השתתפותו בייצור חומר גנטי. עם זאת, ויטמין B12 אינו מסתפק בפועלו במערכת העצבים ולוקח גם עבודות מהצד. לדוגמה, הוא דואג לספיגה תקינה של מינרלים שונים, במיוחד סידן וברזל. עקב כך, מחסור בוויטמין B12 עלול לגרום גם לאנמיה כתוצאה מחוסר ברזל ולדלדול עצם בגילאים מבוגרים כתוצאה מספיגה מופחתת של סידן בעצמות. תופעות נוספות שיכולות להתפתח במצב של מחסור משמעותי ב-B12 הם נוירופתיה (פגיעה במערכת העצבים ההיקפית), דיכאון, הפרעות ריכוז וזיכרון ודמנציה.
לכן על מנת לשמור על רוגע, שמחת חיים, חדות מחשבה, להעביר את הגנים הטובים ביותר שלנו לדור העתיד וגם לעמוד ביציבות על רגלינו בגיל הזהב, מומלץ מאוד להקפיד על רמות תקינות של ויטמין B12 בגוף שלנו.
הדרך האמינה ביותר היא לעשות בדיקת דם ואם הערכים של B12 בבדיקה הם מעל 400 פ”ק/מ”ל, מצבנו טוב. אם הערכים הם בגדר הנורמה, אך קטנים מ-400 פ”ק/מ”ל, מומלץ להוסיף לתפריט שלנו עשירים ב-B12, ביניהם בשר (בעיקר איברים פנימיים), דגים, חלב ומוצריו, ביצים, חמוצים ומזונות מותססים בהכנה ביתית. ניתן גם לשקול נטילה של ויטמין B12 בתוסף למשך תקופה מוגבלת על מנת למלא את מאגריו בגוף.
בנוסף לבדיקת דם, חוסר בוויטמין B12 בדרך כלל יתבטא בשלל תסמינים ברורים: עייפות, חולשה, חיוורון, הפרעות בקצב לב, תחושת נימול בגפיים, רעידות או כיווצים בזווית העין או הפה, סחרחורת, בעיות זיכרון וריכוז, דכדוך. אלה הם סימני אזהרה לכך שהגיע הזמן לעשות בדיקת דם.
הרגשתם חלק מהתסמינים המתוארים למעלה, עשיתם בדיקת דם שזיהתה חוסר בוויטמין B12 והחלטתם שאתם רוצים לתגבר את הצריכה שלו באמצעות תוסף, איך תבחרו את התוסף המתאים ביותר?
קודם כל, כפי שאמרנו, יש לנו משפחה שלמה של ויטמיני B וביחד הם צוות נפלא – עובדים בשיתוף פעולה מלא ועוזרים זה לזה להשיג את מיטב התוצאות. לפיכך, מומלץ להתחיל את הנטילה לא בוויטמין בודד, אלא בקומפלקס ויטמיני B. חשוב לוודא שהקומפלקס שבחרתם אכן מכיל את כל ויטמיני הקבוצה והכמות של B12 בתוסף היא לפחות 100 מק”ג.
אם הבדיקה זיהתה מחסור חמור בוויטמין B12, הוסיפו לקומפלקס גם ויטמין B12 בנפרד. התוסף בעל הספיגה המרבית הוא B12 בצורת מתילקובלאמין, שנמכר על-ידי חברות רבות בצורת כדור מציצה מתחת ללשון. תוסף זה נספג ישירות בדם ולא מאלץ את הכבד שלנו לעבוד ביתר.
אך אתם זוכרים שקראתי לוויטמין B12 הבן הסורר של המשפחה? רוצים לדעת מדוע? ויטמין B12 אינו מסיס במים, אלא נספג בעזרת חלבון, זאת בניגוד לשאר חברי המשפחה ששייכים לקבוצת ויטמינים מסיסים במים. כלומר, חשוב ליטול אותו אחרי שאכלנו ארוחה חלבונית, וזו יכולה להיות יכולה להיות ארוחה בשרית או חלבית, דייסת שיבולת שועל או אפילו חופן של גרעיני דלעת או זרעי צ’יה.
עם זאת, חשוב להיוועץ ברופא או נטורופת מוסמך לפני שאתם מחליטים על נטילת ויטמין B12 בתוסף. באופן עקרוני, אין התווית נגד לשימוש בוויטמין זה בתוסף, אך בשילוב עם תרופות מסוימות, כמו נוגדי דכאון ממשפחת SNRI ו-SSRI, הוא יכול להעצים את פעילות התרופה ולכן חשוב לקבל ייעוץ מקצועי לגבי התוסף והמינון המתאימים לכם.
אני נטורופתית, רפלקסולוגית, מטפלת בצמחי מרפא ופרחי באך, מתמחה בהריון ולידה, אך לא רק. מקבלת בנס ציונה ומודיעין ומייעצת דרך זום. מקיימת סדנאות ניקוי רעלים, פרחי באך ועיסוי תינוקות.
הירשמו ותהיו הראשונים לקבל מידע, הטבות ועצות בריאות
ריח רע מהפה, הידוע גם כהליטוזיס, הוא מצב נפוץ שמשפיע על רבים מאיתנו בשלב כלשהו בחיינו. למרות שזה יכול להיות מביך ומטריד, חשוב להבין שיש
עייפות וחוסר אנרגיה הם תופעות נפוצות המשפיעות על רבים מאתנו בחיי היומיום. בעוד שלעתים מדובר בתחושה זמנית הנובעת מלילה של שינה לא מספקת או מתקופה
צרבת היא תופעה נפוצה המתאפיינת בתחושת שריפה או אי נוחות באזור החזה והגרון. למרות שהיא יכולה להיות מטרידה ולעיתים אף כואבת, ישנן דרכים טבעיות רבות
הירשמו לקבלת מידע, הטבות ועצות בריאות