תוכן עניינים

ויטמין D לא בכדי מכונה ויטמין השמש, הרי הגוף שלנו מייצר את הצורה הפעילה של הויטמין החשוב הזה מחומר דמוי כולסטרול (7-דהידרוכולסטרול) הנמצא בעור בזמן חשיפתו לשמש, או יותר נכון, לקרני אולטרה סגול, ה-UVB. לכאורה, מה יכול להיות יותר פשוט מלשהות כמה דקות בשמש, במיוחד באקלים שמשי כמו שלנו, ולקבל את המנה היומית הנדרשת של הויטמין?

אך, לצערי, דווקא בארץ קיים מחסור בוויטמין D בקרב רוב האוכלוסייה. השאלה המתבקשת היא מדוע למרות עודף השמש לאורך רוב ימות השנה אנחנו לא מצליחים לייצר מספיק מויטמין זה לצורכי הגוף שלנו?

סיבות ותסמיני המחסור

קודם כל, השמש אמנם פה, אבל אנחנו לא באמת נחשפים אליה. רוב שעות היום אנחנו נמצאים במשרד, בבית, בבית ספר וגם כשאנחנו יוצאים החוצה, לרוב, נמרח קרם הגנה כדי להימנע מכוויות וסרטן עור. 

שאלה נוספת שכדאי לשאול את עצמנו, היא מתי בדיוק אנחנו יוצאים החוצה? לייצור אופטימלי של הוויטמין מומלץ לצאת לשמש בין 10:00 ל-14:00, אך בשעות אלה השמש כל כך חמה, שנעדיף להיות מתחת למזגן. גורם נוסף שמשפיע על ייצור הוויטמין הוא סוג העור. בעלי סוג עור בהיר ייצרו אותו מהר יותר ואילו בעלי סוג עור שחום יצטרכו זמן רב יותר על מנת לייצר אותה כמות של ויטמין. עור שחום מכיל יותר מלנין (פיגמנט עור), המשמש כשכבת הגנה מפני קרני השמש ומונע את חדירתם.

בין גורמי חוסר נוספים אפשר לציין גם:

  • גיל – עם הגיל הספיגה של הוויטמין הולכת ופוחתת
  • משקל – אנשים בעלי עודף שומן יתקשו לספוג אותו מהעור
  • הריון והנקה – האם מתחלקת בוויטמינים שהיא צורכת עם החמוד או החמודה הקטנים. 

אפשר לנסות ולקבל ויטמין D מהמזון, אך מגוון המזונות שמכילים אותו אינו רחב, בעיקר דגים, שמן כבד דגים, חלמון ביצה, אצות, פטריות ונבטים, וגם הכמויות באותן מזונות הן לא גדולות. 

בעיה נוספת היא שמחסור בוויטמין לא מורגש מיד, אלא בטווח הארוך, והוא משפיע בעיקר על משק הסידן בגוף. לפיכך, תסמיני המחסור יתבטאו לרוב בחולשת שרירים ושבריריות העצמות. 

איך ויטמין D משפיע על משק הסידן ומה עוד הוא עושה בגופנו? כל התשובות – מיד.

אישה בעלת גוון עור כהה בחוף הים מחייכת
בעלי סוג עור שחום יצטרכו זמן רב יותר על מנת לייצר ויטמין D

תפקידיו של ויטמין D

ויטמין D הוא אחד הכלים החשובים ביותר של הגוף לאיזון וספיגה של סידן. ברגע שהגוף מזהה מחסור בוויטמין הוא חושד בכך שיש מחסור גם בסידן ומשתמש במאגרי הסידן בעצמות. כתוצאה מכך, סידן מופרש מהעצמות, מדלדל אותן וגורם לסיכון מוגבר להתפתחות לאוסטאופורוזיס (דלדול העצם) והסתיידויות של עודפי סידן במפרקים וכלי הדם. מספר לא מבוטל של מחקרים הראו שצריכה יומית של 500-800 יחב”ל של ויטמין D מפחיתה את הסיכון לנפילות ושברים בגילאים המבוגרים ב-20%.

לא חשבתם שויטמין D יסתפק רק בתפקיד אחד בודד בגוף, נכון? ואתם צודקים. בשנתיים וחצי האחרונות הוא הפך לאחד הכוכבים בשמי הוויטמינים דווקא בעקבות מגפת הקורונה והודות לתפקידו החשוב בוויסות הפעילות של מערכת החיסון. הוויטמין יודע למנוע התפתחות דלקות, בעיקר דלקות בדרכי הנשימה, וגם מסייע במצבים של מחלות אוטואימוניות כשמערכת החיסון שלנו מחליטה לתקוף את הגוף. הצורה הפעילה של ויטמין D מגבירה את ייצור תאי החיסון של חלבונים הנלחמים בזיהומים ומעכבת את התגובה הדלקתית הפוגעת בתאי הדם הלבנים, החיילים של מערכת החיסון. המחקרים מראים שבמקרים של מחסור בוויטמין גם ילדים וגם מבוגרים יסבלו יותר משיעול, הצטננויות או זיהומים בדרכי הנשימה העליונות.

כאמור, ויטמין D חשוב לא רק למבוגרים, אלא גם לילדים ולכן מומלץ להתחיל לעקוב אחרי ערכי הויטמין מגיל ינקות, ואף לפני, כלומר, עוד במהלך ההריון. מחקרים רבים שנערכו בנושא הצביעו על קשר ברור בין מחסור בויטמין D לסיכון ללידה מוקדמת וגינוזיס חיידקי (דלקת בנרתיק). בנוסף, ערכים ירודים של ויטמין D עלולים לשמש גורם לסוכרת ורעלת הריונית. לכן אם את מתכננת הריון, פני לרופא ובקשי לבצע בדיקת דם כדי לבדוק את רמות ויטמין D ולהשלים את החוסרים, במקרה הצורך. ואם כבר ילדת? קודם כל, מזל טוב! אך גם אחרי הלידה, במיוחד אם את מניקה, חשוב מאוד להקפיד על רמות ויטמין D, מכיוון שיש סכנה למחסור כתוצאה מהדרישה המוגברת של הגוף בזמן הריון וגם בגלל חשיבות הויטמין לתינוקך היונק. הילדים גדלים מהר מאוד וכך גם העצמות שלהם, לכן הם זקוקים לכמויות מוגברות של ויטמין D. במידה והתינוק או הילד לא יקבלו את מנת הויטמין הנדרשת, הוא עלול לסבול לא רק מריכוך רקמות העצם, אלא גם מאלרגיות, אסתמה, נוקשות דפנות העורקים וכתוצאה מיתר לחץ דם.

ועכשיו לשאלת השאלות, איך ניתן להשלים את החוסרים של ויטמין D או לתגבר את צריכתו במידת הצורך?

השאירו פרטים להתייעצות עם פולינה פאליי – נטורופתית ומטפלת בצמחי מרפא:

השלמת החוסרים

כמובן שניתן לצרוך מזון המכיל ויטמין D, לצאת יותר לשמש בשעות המתאימות לכך (אין צורך לשהות זמן רב בשמש על מנת לייצר כמות הויטמין הנדרשת, בדרך כלל 10-30 דקות אמורות להספיק, תלוי ביום וסוג העור), אבל הכלי היעיל ביותר להשלמת החוסרים הוא התוסף. קיים מגוון רחב מאוד של תוספי ויטמין בשוק בצורת כמוסות, נוזל או טבליות לעיסה לילדים. ניתן לבחור בכל תוסף שמתאים לכם, אבל חשוב לבדוק מה המנה היומית המומלצת עבורכם, בהתאם לגיל ולמצבכם הבריאותי. דבר נוסף שחשוב לזכור: ויטמין D שייך למשפחת ויטמינים מסיסי שומן ולכן יש ליטול אותו עם מזון שומני לספיגה טובה יותר. 

לפני תחילת הנטילה, המלצה חמה ממני: התייעצו עם גורם מוסמך, רופא, תזונאי או נטורופת, כדי להתאים את המינון לצרכים האישיים שלכם, במיוחד בגלל שהוויטמין עלול להצטבר בגוף ולהפוך לרעיל במקרה של צריכה עודפת או לא נכונה. העודף של ויטמין D יכול לגרום לרמות סידן גבוהות מדי בדם, הסתיידויות ונוקשות של כלי דם, כליות, ריאות ורקמות הלב.

תמונה של פולינה פאליי | נטורופתית ומטפלת בצמחי מרפא

פולינה פאליי | נטורופתית ומטפלת בצמחי מרפא

אני נטורופתית, רפלקסולוגית, מטפלת בצמחי מרפא ופרחי באך, מתמחה בהריון ולידה, אך לא רק. מקבלת בנס ציונה ומודיעין ומייעצת דרך זום. מקיימת סדנאות ניקוי רעלים, פרחי באך ועיסוי תינוקות.

יצירת קשר עם פולינה

4 Responses

  1. מאמר מעולה, חשבתי שאני מכירה את הנושא אך המאמר חידש לי המון. אין ספק שזה מניע אותי לפעולה ????.
    תודה רבה ????

  2. היי אכן זה נכון כמו שאמרתי אצלך הכול מדויק משקף את המציאות כלקוח שלך אני אסיר תודה על הבקיאות והעזרה חברים שתפו ….

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הצטרפו למגזין בריאות בקליק

הירשמו ותהיו הראשונים לקבל מידע, הטבות ועצות בריאות

אולי יעניין אתכם גם

בריאות בקליק אייקון רקע לבן

הצטרפו למגזין בריאות בקליק

הירשמו לקבלת מידע, הטבות ועצות בריאות