שיעול עם ליחה הוא אחד מהתסמינים הנפוצים ביותר של זיהומים בדרכי הנשימה. בניגוד לשיעול יבש, בשיעול עם ליחה מופרשת ליחה סמיכה מהריאות ומדרכי הנשימה התחתונות. ליחה זו, המכונה גם כיח, נוצרת בעקבות דלקת בדרכי הנשימה ומכילה נוזלים, תאים מתים וחיידקים. למעשה, השיעול הוא מנגנון הגנה חשוב של הגוף שמטרתו לנקות את דרכי הנשימה מהליחה והגורמים הזרים.
מהן הסיבות העיקריות לשיעול עם ליחה?
שיעול עם ליחה נגרם בדרך כלל כתוצאה מזיהום נגיפי או חיידקי בדרכי הנשימה העליונות או התחתונות. הגורמים השכיחים ביותר הם נגיפי הצטננות ושפעת, הגורמים לדלקת בדרכי הנשימה ולהפרשת ליחה מוגברת. ברוב המקרים השיעול חולף מעצמו תוך 2-3 שבועות ללא צורך בטיפול תרופתי.
עם זאת, ישנן סיבות נוספות שעלולות לגרום לשיעול ממושך עם ליחה:
- דלקת ריאות (פנאומוניה)
- דלקת סימפונות חריפה או כרונית (ברונכיטיס)
- אסתמה שאינה מאוזנת
- מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD)
- שעלת (פרטוסיס)
- דלקת של מערות האף (סינוסיטיס)
- מחלות ריאה כרוניות כמו ברונכיאקטזיס וסיסטיק פיברוזיס
- סרטן ריאות או סרטן גרון
חשוב לציין ששיעול עם ליחה הנמשך יותר מ-3 שבועות עלול להעיד על בעיה רפואית, ובמקרה כזה מומלץ לפנות לרופא לבירור מעמיק יותר.
מהם דרכי הטיפול בשיעול עם ליחה?
הטיפול בשיעול עם ליחה תלוי במידה רבה בגורם שאחראי לו. כאשר מדובר בזיהום נגיפי כמו הצטננות או שפעת, לרוב לא נדרש טיפול תרופתי ספציפי והשיעול יחלוף מעצמו בהדרגה. כדי להקל על התסמינים, מומלץ לנוח בבית, לשתות הרבה נוזלים ולצרוך דבש טבעי (פרט לתינוקות מתחת לגיל שנה).
לעומת זאת, במקרים של זיהום חיידקי כמו דלקת ריאות או שעלת, ייתכן שיהיה צורך בטיפול אנטיביוטי שיינתן ע״י רופא. בכל מקרה, רצוי להימנע ממתן תרופות נגד שיעול וצינון לילדים מתחת לגיל 6 ללא התייעצות עם רופא, מכיוון שיעילותן מוטלת בספק והן עלולות לגרום לתופעות לוואי.
האם ניתן להיעזר ברפואה משלימה לטיפול בשיעול?
בהחלט כן. קיימות לא מעט שיטות טיפול ברפואה משלימה שיכולות לסייע בהקלה על תסמיני השיעול ובהאצת ההחלמה, בשילוב עם הרפואה הקונבנציונלית:
- צמחי מרפא: צמחים כמו אקליפטוס, מנטה, זרעי אניס ועוד, מכילים חומרים נוגדי דלקת שהוכחו כיעילים בהפחתת הגודש והליחה בדרכי הנשימה. ניתן להשתמש בהם כשמן אתרי, כחליטה או כמשחה.
- דיקור סיני: הוכח כמפחית דלקת בדרכי הנשימה ומחזק את מערכת החיסון. הדיקור מתבצע בנקודות הקשורות לתפקוד הריאות ומערכת הנשימה.
- תזונה: מומלץ לשלב בתפריט המזונות האנטי דלקתיים ועשירי נוגדי החמצון, כמו ג׳ינג׳ר, שום, ברוקולי וכורכום, התומכים בתפקוד מערכת החיסון. מאידך, רצוי להימנע מחלב ומוצריו וממשקאות המכילים קפאין שעלולים להגביר את ייצור הליחה.
- טכניקות נשימה והרפיה: נשימות עמוקות ואיטיות יחד עם תרגילי הרפיה הן בעלות חשיבות רבה בהפחתת העומס על שרירי הנשימה. מדיטציה ותרגילי נשימה מיינדפולנס נחשבים ליעילים במיוחד.
- עיסוי: עיסוי עדין של אזור בית החזה מסייע בשחרור המתח בשרירי הנשימה ומקל על פינוי הליחה מהסימפונות.
מניעה של שיעול עם ליחה
כמו במחלות רבות, גם כאן הדגש הוא על מניעה. הקפדה על כללי ההיגיינה כמו שטיפת ידיים, שמירה על כיסוי הפה באמצעות מסכה והימנעות ממגע קרוב עם אנשים חולים, הם צעדים חשובים למניעת הדבקה בזיהומים נשימתיים. בנוסף, מומלץ להתחסן נגד מחלות כמו שפעת ודלקת ריאות בהתאם להמלצות הגיל.
שמירה על אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית סדירה, שינה מספקת, ניהול מתחים ותזונה מאוזנת עשירה בויטמינים ונוגדי חמצון, מחזקת את המערכת החיסונית ומפחיתה את הסיכון לחלות במחלות דרכי הנשימה.
לסיכום, שיעול עם ליחה הוא תופעה שכיחה שברוב המקרים חולפת מעצמה ללא סיבוכים. יחד עם זאת, שילוב של רפואה קונבנציונלית, רפואה משלימה ושינוי הרגלי חיים עשויים להאיץ את ההחלמה ולמנוע הישנות בעתיד. בכל מקרה של שיעול ממושך או מדאיג, אל תהססו להתייעץ עם הרופא.