המילה הומאופתיה נגזרת מהמילים “כמו” ו-“סבל” ביוונית. זוהי שיטת טיפול אלטרנטיבית הוליסטית ומרתקת, אשר שורשיה נטועים ביוון ומצריים העתיקות. בסוף המאה ה-18, רופא גרמני בשם סמואל האנמן קרא שקליפה פרואנית היתה מסוגלת לרפא מלריה. האנמן בלע מנה מן הקליפה, והחל לחוות תסמינים הדומים לאלו של מלריה – חום, נמנום, צמא ועוד. האנמן החל להתנסות בעוד חומרים וגיבש את התיאוריה הנקראת “חוק הדומים”, הגורסת שכאשר חומר מסויים גורם לתסמינים מסויימים במינונים גדולים, הוא מסוגל לרפא את אותם תסמינים כאשר הוא נלקח במינונים קטנים.
תרופות הומאופתיות
תרופות הומאופתיות מבוססות על צמחים שונים, מינרלים, ארס נחשים ועוד. חומרים אלה מדוללים שוב ושוב ומנוערים במרץ בין כל דילול. מטרת התרופה (הנקראת רמדי) היא לעורר את מנגנוני הריפוי הטבעיים של הגוף. הומאופתיה היא גישה הוליסטית, והעוסקים בה מאמינים שלמחלה גופנית יש גם מרכיבים נפשיים ורגשיים. בשל כך, אבחנה הומיאופתית כוללת בדרך כלל תסמינים גופניים, מצב רגשי ופסיכולוגי בעת הבדיקה ומבנה גוף של האדם. כדי להתאים למטופל תרופה, יש לקחת בחשבון גם תכונות האופי שלו, כמו יצירתיות, יוזמה, התמדה, סיבולת ועוד. בשל כך, כל תרופה הומיאופתית מותאמת אישית לכל מטופל.
תרופות הומאופתיות מבוססות על שלושה עקרונות בסיסיים.
- חוק הדומים: כפי שצוין לעיל’, חומר שגורם לסימפטומים שליליים, יעזור במינונים זעירים למחלה בעלת סימפטומים דומים. לדוגמא, כמות זעירה של קפאין תהווה מזור למי שסובל בעיות שינה.
- עקרון התרופה הבודדת: עקרון זה קובע כי תרופה יחידה צריכה לכסות את כל הסימפטומים שבהם אנו רוצים לטפל, גם אלו הפיזיים וגם אלו הנפשיים. כאשר רוקחים תרופה, יש לקחת בחשבון את כל מה שהאדם מביא איתו ולהתאים לו את התרופה המדויקת עבורו.
- עקרון המינון המינימלי: לפי ההומיאופתיה, ככל שתרופה מדוללת יותר, כך היא חזקה יותר.
עוצמת תמיסה הומיאופתית מסומנת על ידי X (דילול ביחס של 1:10) או C (דילול ביחס של 1:100), כאשר עוצמת התרופה עולה ככל שהיחס גבוה יותר.
התיאוריה מאחורי טיפול הומאופתיה
העקרונות שעומדים מאחורי תורת ההומאופתיה עשויים להישמע מופרכים בהתחלה, אך יש לזכור שהגישה מקבילה מעט לחיסונים שבהם אנו משתמשים ברפואה הקונבנציונאלית: כמות קטנה של חיידק מומת או מוחלש אצל אדם בריא תורמת להגנה מפני התפתחות המחלה. הגישה גורסת כי דילול וערבוב של מרכיב כלשהו מפעילים את כוחות הריפוי שלו ובכך מעצימים את השפעתו, ומרחיקים את הנזקים שהוא עלול לגרום.
הדילול שהמרכיבים ההומאופתים עוברים הוא רב כל כך, שניתן לטעון כי בתמיסה הסופית לא נשאר דבר מהחומר המקורי. עם זאת, הגישה טוענת כי כמות המרכיב אינה הדבר החשוב אלא האנרגטיקה וכוחות הריפוי שלו.
במה מטפלת הומאופתיה?
הומאופתיה נחשבת ליעילה במגוון מצבים, כגון:
- כאבים שונים
- אסתמה
- דלקות אוזניים
- דיכאון, מתח וחרדה
- אלרגיות
- דלקות עור
- דלקות פרקים
- לחץ דם גבוה
- עייפות כרונית
- תסמינים של גיל המעבר
- כאבי שרירים
- מחלות אוטואימוניות
- פיברומיאלגיה
הומאופתיה בראי המערב
העדויות המחקריות לגבי יעילות טיפול הומאופתיה הן מעורבות. בכמה ניסויים קליניים, הומאופתיה לא נמצאה כיעילה יותר מתרופת פלסבו בטיפול בתסמינים שונים. מחקרים אחרים הצביעו על יתרונות מסוימים של טיפול הומיאופתי במצבים כגון אסתמה, פיברומיאלגיה, עייפות כרונית, כאבי שרירים ועוד. עם זאת, מחקרים נוספים נדרשים על מנת להגיע לתוצאה חד משמעית.
הומאופתיה היא בין שיטות הטיפול המקובלות והבסיסיות ביותר בעולם הרפואה המשלימה, וקופות החולים בישראל אף מממנות מפגשים עם רופאי הומאופתיה למי שזקוק לכך.
תופעות לוואי וסיכונים
כיוון שהתרופות ההומאופתיות מדוללות כל כך, הן לא נוטות לגרום לתופעות לוואי. עם זאת, אנשים מסוימים מדווחים על תחושה רעה זמן קצר לאחר תחילת הטיפול. הומאופתים מפרשים זאת כסימן לכך שהגוף מעורר סימפטומים באופן זמני, בזמן שהוא עושה מאבק להחזיר את הבריאות לתיקנה.
שימו לב כי אצל אנשים עם מחלות קשות, החמרת הסימפטומים עשויה להיות חמורה ואף מסוכנת. לכן, אם אתם סובלים ממחלה פיזית או נפשית חמורה, השתמשו בתרופה הומאופתית רק בהנחיית מטפל מיומן, ובליווי הרופא האישי.
הומאופתיה: יתרונות
- היא יעילה למגוון רחב של בעיות, פיזיות ונפשיות כאחד
- היא אינה ממכרת
- היא מתאימה לאנשים בכל הגילאים
- היא הוליסטית וכוללנית
- היא אינדיבידואלית ומתבססת על הצרכים האישיים של כל מטופל
- היא קלה לשימוש
- היא אינה יקרה כיוון שהיא דורשת מפגשים מועטים עם המטפל על פני פרק זמן ארוך
- היא טבעית לחלוטין