אם את בגילאי 45 עד 55, את עשויה לחוות את גיל המעבר – תקופה המסמנת שינוי משמעותי בחייך. בעוד שהרופא שלך עשוי להציע טיפול הורמונלי חלופי, תוכלי למצוא מגוון פתרונות טבעיים להקלה על תסמיני המנופאוזה. מצמחי מרפא ותוספי תזונה ועד לשינויים בתזונה ובאורח חייך, הטיפול הטבעי מתייחס אלייך כמכלול, ומטפל לא רק בסימפטומים הפיזיים שלך, אלא גם באיזון הרגשי והנפשי. בכתבה זו נסקור עבורך את האפשרויות העומדות בפנייך אם את מתמודדת עם גיל המעבר ומחפשת טיפול טבעי ועדין יותר לצליחת תקופה משמעותית זו בחייך.
התסמינים, ההשלכות והפתרונות
ההגדרה היבשה של גיל המעבר הוא זמן בחיי האישה בו הגוף מפסיק את תהליך הביוץ ואת המחזור החודשי. הגוף מחליט שהצורך שלו בהרמוני המין הנשיים, אסטרוגן ופרוגסטרון, אינו כפי שהיה והוא מפחית את יצורם.
מה יקרה לך בעקבות החלטה זו? מה תחושי?
- גלי חום
- התכווצויות שרירים
- נשירת שיער
- בעיות במערכת השתן
- דלדול עצמות
- יובש בעור ובנרתיק
- ירידה בחשק מיני
- נדודי שינה
- קשיי זיכרון וריכוז
- עייפות
- עצבנות
- דכדוך
- חרדות
לפי הסטטיסטיקה, האישה בישראל מגיעה לגיל המנופאוזה בגיל 50. כשרק לפני 100 שנים זו הייתה תוחלת החיים הממוצעת של האישה, אך היום נשים ישראליות חיות בממוצע עד גיל 85. האם תבלי את שארית חייך בטיפול בבעיות בריאות של גיל המעבר, במקום לחיות אותם במלואם?
ממש לא! גיל המעבר אינו מחלה, הוא גם לא נופל עלייך בת אחת, אלא מגיע בהדרגה ויכול להימשך בין שנתיים עד עשר שנים כשחלק מתסמיניו זמניים ועוברים בדיוק כמו פצעי הבגרות בגיל הנערים.
עם זאת, חשוב להגיע אליו מוכנה על מנת למנוע את הנזקים היותר חמורים של הפסקת הווסת וירידה ברמות האסטרוגן.
אסטרוגן הינו הורמון חשוב לא רק למערכת הרבייה, אלא גם לתפקוד תקין של המוח, לספיגה של סידן בעצמות, לשמירה על לחות העור, העיניים והנרתיק. בנוסף, חוסר האסטרוגן משפיע על הפן הרגשי ומגביר תנודות במצב הרוח ותחושות של דכדוך וחרדה.
טיפול טבעי בתופעות גיל המעבר
איך תוכלי לשמור על הבריאות הפיזית והנפשית ולהמשיך לפרוח בתקופה שעד לא מזמן הוגדרה כ”גיל הבלות”?
הפתרון הכי פשוט לכאורה הוא לקבל את האסטרוגן מבחוץ. אנחנו נוטלים ויטמין D כשהוא בחסר, אז למה לא ליטול כדור של אסטרוגן?
הרפואה הקונבנציונלית אכן מציעה לנשים במנופאוזה טיפול הורמונלי חילופי באמצעות תחליפים סינטטיים של אסטרוגן ופרוגסטרון. הבעיה היא שנטילת הכדורים האלה מלווה בתופעות לוואי לא נעימות כלל, כמו כאבי ראש, בחילות, התכווצויות שרירים, עלייה במשקל. שימוש ממושך בהם מעלה סיכון למחלות לב, שבץ מוחי, יתר לחץ דם, וסרטן דם ורחם. האפשרויות הנוספות הן מדבקות או ג’ל אסטרוגן. הן, לרוב, עדינות יותר וגורמות לפחות תופעות לוואי.
הרפואה הטבעית, כהרגלה, מתייחסת לגיל המעבר ממספר זוויות. היא מציעה מעטפת כוללת הן לירידה ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון, והן לתסמינים השונים הקשורים לא רק לפגיעה בתפקוד הפיזי, אלא גם להיבט הנפשי. טיפול טבעי זה מתאים במיוחד לנשים המחפשות דרך עדינה יותר להתמודד עם השינויים בגופן ובנפשן.
לטיפול טבעי בגיל המעבר (מנופאוזה) 4 אבני פינה:
1. תמיכה במערכת ההורמונלית
כלומר, הספקת החלופה הטבעית לאסטרוגן באמצעות פיטואסטרוגנים, תרכובות צמחיות שנקשרות לקולטני אסטרוגן ומפעילות אותן. במילים אחרות, פיטואסטרוגנים מדמים את פעילות האסטרוגן בגוף. איפה תוכלי למצוא אותם?
רשימת המזונות הכוללת פיטואסטרוגנים היא גדולה למדי ומכילה פולי סויה, שיבולת שועל, אורז, עדשים, גזר, תרד, רימונים, תפוחים, זרעי פשתן ושומשום, תלתן אדום ובטטת בר, ועוד.
2. תמיכה בפעילות מוחית
תמיכה בפעילות מוחית שנפגעת ישירות עקב הירידה ברמות האסטרוגן בגוף. הוכח מחקרית שהאנרגיה המוחית של אישה יורדת בצורה דרסטית במהלך גיל המעבר. הירידה הזו מקושרת ישירות למחסור בהורמון האסטרוגן, וזאת בהשוואה לאנרגיית המוח הגברי באותו טווח גילאים. החוקרים טוענים שכתוצאה מירידה זו מספר נשים שמפתחות אלצהיימר גדולה פי 2 ממספר הגברים הסובלים מהמחלה. כמובן, שהדמיית פעילות אסטרוגנית בגוף בעזרת פיטואסטרוגנים תורמת לבריאות המוח, אך האישה חייבת להקדיש תשומת לב יתרה לתחזוקת הקופסה האפורה שעל כתפיה. איך תתחזקי את המוח שלך?
השיטה הכי פשוטה ובו בעת הכי לא פשוטה היא לאתגר את המוח כל הזמן באתגרים חדשים. האתגרים האלה חייבים להיות נעימים ולא מלחיצים. אפשר לפתור תשבצים, ללמוד שפה חדשה, ציור, נגינה, לעסוק בספורט – העיקר שהעיסוק יהיה חדש ומהנה עבורך. אמצעי תחזוקה נוסף – תזונה עשירה בנוגדי חמצון שמסייעת למניעת תהליכים דלקתיים ועקה חמצונית במוח ותורמת להאטה בתהליך ההזדקנות של המוח. מה התזונה הזו כוללת?
בעיקר במזונות המכילים פוליפנולים נוגדי חמצון, כמו רסברטרול (ענבים אדומים, יין אדום, בוטנים ופירות יער) והידרוקסיטירוסול (שמן זית), וגם ויטמין E (מיני אגוזים) וויטמין C (מגוון פירות וירקות).
3. איזון תסמינים פיזיים נלווים
ואחד הבולטים בהם הוא שבירות העצמות כתוצאה מדלדולן. עם תחילת המנופאוזה, צריך לבצע בדיקה של צפיפות עצם. מומלץ לחזור על הבדיקה כל שנתיים-שלוש על מנת לעקוב אחרי מצב העצמות. איך תבטיחי את בריאות העצם גם לאחר הפסקת המחזור החודשי?
טיפול טבעי המומלץ לשמירה על צפיפות עצם תקינה הוא התעמלות בונה עצם וצריכת מזון עשיר בסידן. לדוגמא: טחינה וירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון, קולרבי, עלי רוקט ועוד). במקרה ודלדול העצמות שלך כבר החל, ניתן להוסיף ויטמינים ומינרלים שיעזרו לספיגת הסידן בעצמות. כמובן, כל הוספה כזו חייבת להתבצע בהשגחת נטורופת או רופא על מנת לוודא שהתוסף מתאים למצבך בזמן גיל המעבר.
4. איזון מצב הרוח
איזון מצב הרוח ע”י תמיכה במערכת העצבים ותמיכה רגשית. תנודות במצב הרוח נגרמות משינויים הורמונליים ונוירולוגיים בגוף, ומהתמודדות עם המציאות החדשה בחייך. תקופת הפריון היא תקופה ארוכה ומשמעותית מאוד בחיי כל אישה. פתאום הכוח והקסם הנפלא שטמון ביצירת חיים חדשים נלקח ממנה. שינוי סטטוס אינו קל לנשים רבות והן נאלצות לחפש ולהגדיר את עצמן מחדש. תהליך שפעמים רבות יכול לעורר תחושות של חוסר ביטחון, עצבנות, דכדוך, חששות ואף חרדה. איך תוכלי לתמוך בעצמך ולעבור את השינוי הזה בקלות רבה יותר?
קיים מגוון רחב של טכניקות בטיפולי מגע או טיפולים רגשיים, וכמובן, גם פורמולות של צמחים או פטריות מרפא הפועלות על מערכת העצבים, תורמות להרגעה והרמת מצב הרוח והאנרגיה.
הבחירה האישית שלי היא רפלקסולוגיה, ולא רק מפני שאני בעצמי רפלקסולוגית, אלא מכיוון שהכלי הנפלא הזה מאפשר עבודה גם על הפיזי (ראש, מערכת העצבים וכדומה) ועל הרגשי (ספקות, חששות או חוסר הביטחון) במקביל.
אם את מגיעה לגיל המעבר עם הידע והכלים הנכונים, הוא לא יהיה גיל הבלות ולא הסוף, אלא גיל של פריחה מחודשת, גיל של פרק חדש בחייך שלא פחות מספק ומרתק מהפרקים הקודמים.