22 מאכלים עם סיבים תזונתיים מומלצים: מדריך מקיף ובריא

תמונה של סיבים תזונתיים מומלצים בתוך מסר קערות, תפוחים, אגוזים, עדשים ועוד

תוכן עניינים

מה הם סיבים תזונתיים?

סיבים תזונתיים הם רכיבי מזון צמחיים שגופנו אינו מסוגל לעכל או לספוג. למרות שאינם מתעכלים, הם ממלאים תפקיד חיוני בשמירה על בריאותנו ותורמים לתפקוד תקין של מערכת העיכול. הסיבים התזונתיים המומלצים נמצאים באופן טבעי במזונות צמחיים כמו פירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות. סיבים תזונתיים אלה מספקים יתרונות בריאותיים רבים, ולכן חשוב להכיר את המקורות המומלצים לסיבים תזונתיים בתזונה היומיומית.

סוגי הסיבים התזונתיים

הסיבים התזונתיים מתחלקים לשני סוגים עיקריים: סיבים מסיסים וסיבים בלתי מסיסים. כל סוג תורם באופן שונה לבריאותנו:

סיבים מסיסים

סיבים מסיסים מתמוססים במים ויוצרים מעין ג’ל בתוך מערכת העיכול. הם מאטים את תהליך העיכול, מסייעים בוויסות רמות הסוכר בדם ומפחיתים את רמות הכולסטרול. מקורות עשירים בסיבים מסיסים כוללים שיבולת שועל, תפוחים, הדרים ושעועית.

סיבים בלתי מסיסים

סיבים בלתי מסיסים אינם מתמוססים במים ומסייעים בתנועת המזון דרך מערכת העיכול. הם תורמים לתחושת שובע ומסייעים במניעת עצירות. מקורות עשירים בסיבים בלתי מסיסים כוללים סובין חיטה, ירקות עליים וגרעינים מלאים.

היתרונות הבריאותיים של סיבים תזונתיים

צריכת סיבים תזונתיים מספקת מגוון רחב של יתרונות בריאותיים:

  • שיפור בריאות מערכת העיכול
  • סיוע בשמירה על משקל תקין
  • הפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם
  • איזון רמות הסוכר בדם
  • תמיכה במערכת החיסון
  • שיפור בריאות המעיים

כמה סיבים תזונתיים מומלץ לצרוך ביום?

ההמלצות היומיות לצריכת סיבים תזונתיים הן:

  • מבוגרים: 25-35 גרם ליום
  • נשים: לפחות 25 גרם ליום
  • גברים: לפחות 38 גרם ליום

22 מזונות עשירים בסיבים תזונתיים מומלצים

1. שיבולת שועל

שיבולת שועל היא מקור מצוין לסיבים מסיסים, במיוחד בטא גלוקן. כוס שיבולת שועל מכילה כ-4 גרם סיבים. מומלץ לצרוך כדייסה חמה בבוקר עם פירות טריים, אגוזים וזרעים. ניתן גם להוסיף לסמוזי או לאפות עם שיבולת שועל.

2. אבוקדו

אבוקדו חתוך לחצי על רקע לבן

אבוקדו מכיל כ-7 גרם סיבים בפרי בינוני, לצד שומנים בריאים וויטמינים חיוניים. ניתן לצרוך כממרח על לחם מדגנים מלאים, בסלט או כתוספת לכריכים. האבוקדו עשיר גם באשלגן ובוויטמין E.

3. עדשים

העדשים מכילות כ-15 גרם סיבים בכוס מבושלת, יחד עם חלבון צמחי איכותי וברזל. ניתן להכין מרק עדשים, להוסיף לסלטים או לתבשילים. העדשים קלות לעיכול ומהוות מקור מצוין לחלבון צמחי.

פרסומת

4. פטל

פטל מכיל כ-8 גרם סיבים בכוס, יחד עם נוגדי חמצון ונוטריינטים חיוניים. ניתן לאכול טרי, להוסיף ליוגורט או לשלב בסמוזי. הפטל עשיר במיוחד בויטמין C ובנוגדי חמצון.

5. קינואה

הקינואה מכילה כ-5 גרם סיבים בכוס מבושלת, בנוסף לחלבון מלא וברזל. ניתן להכין כתחליף לאורז, להוסיף לסלטים או להכין קציצות. הקינואה היא דגן-על ללא גלוטן.

6. אגסים

אדם מחזיק אגס ירוק בית

אגס בינוני מכיל כ-5.5 גרם סיבים, במיוחד פקטין. מומלץ לאכול עם הקליפה לקבלת מירב הסיבים. ניתן לצרוך טרי, לאפות או להוסיף לסלט פירות.

7. שעועית שחורה

כוס שעועית שחורה מבושלת מכילה כ-15 גרם סיבים. עשירה גם בחלבון, ברזל ומגנזיום. ניתן להכין כתבשיל, להוסיף למרק או לסלט.

8. ארטישוק

ארטישוק בינוני מכיל כ-10 גרם סיבים, בנוסף לנוגדי חמצון ומינרלים. ניתן להכין בבישול, אפייה או על הגריל. עשיר במיוחד באשלגן ובמגנזיום.

9. פירות יער

כוס פירות יער מעורבים מכילה כ-8 גרם סיבים. עשירים בנוגדי חמצון וויטמינים. ניתן לצרוך טריים, קפואים או בסמוזי.

10. ברוקולי

ברוקולי חתוך לחתיכות בתוך כערה שחורה

כוס ברוקולי מבושל מכילה כ-5 גרם סיבים. עשיר בויטמין C וסידן. ניתן להכין מאודה, אפוי או בסלט טרי.

11. חומוס

כוס חומוס מבושל מכילה כ-12 גרם סיבים. מקור מצוין לחלבון וברזל. ניתן להכין כממרח, להוסיף לסלטים או לתבשילים.

12. תפוח עץ

תפוח בינוני עם הקליפה מכיל כ-4.5 גרם סיבים. עשיר בפקטין ונוגדי חמצון. מומלץ לאכול טרי עם הקליפה.

13. קיואי

שני פירות קיואי מכילים כ-4 גרם סיבים. עשירים בויטמין C ואשלגן. ניתן לאכול טרי או להוסיף לסלט פירות.

14. שקדים

כערה ובתוכה סיבים תזונתיים על שולחן מעץ

רבע כוס שקדים מכילה כ-4 גרם סיבים. עשירים בחלבון ושומנים בריאים. מומלץ כחטיף או תוספת למאכלים.

15. כרוב

כוס כרוב קצוץ מכילה כ-4 גרם סיבים. עשיר בויטמין C ונוגדי חמצון. ניתן להכין כסלט, מבושל או כרוב כבוש.

16. תות שדה

כוס תותים מכילה כ-3 גרם סיבים. עשירים בויטמין C ונוגדי חמצון. ניתן לאכול טריים או להוסיף למאכלים שונים.

17. בטטה

בטטה בינונית מכילה כ-4 גרם סיבים. עשירה בבטא-קרוטן וויטמין A. ניתן להכין אפויה, מבושלת או כפירה.

18. זרעי צ’יה

זרעי צ'יה בתוך כערה לבנה וכפית מרימה חלק מהזרעים

כף זרעי צ’יה מכילה כ-5 גרם סיבים. עשירים באומגה 3 ומינרלים. ניתן להוסיף ליוגורט, סמוזי או דייסה.

19. תרד

כוס תרד מבושל מכילה כ-4 גרם סיבים. עשיר בברזל ומגנזיום. ניתן להכין כסלט, מבושל או בתבשילים.

20. פסיפלורה

פרי פסיפלורה מכיל כ-2 גרם סיבים. עשיר בנוגדי חמצון וויטמינים. ניתן לאכול טרי או להוסיף למשקאות.

21. קיווי

קיווי הוא פרי עשיר במיוחד בסיבים תזונתיים, כשפרי בינוני מכיל כ-2.7 גרם סיבים. מעבר לתכולת הסיבים הגבוהה, הקיווי מכיל כמות מרשימה של ויטמין C (יותר מתפוז), אשלגן, ויטמין K וחומצה פולית. הפרי הייחודי הזה מכיל גם אנזים בשם אקטינידין המסייע בפירוק חלבונים ותורם לעיכול בריא. מומלץ לאכול את הקיווי עם הקליפה (לאחר שטיפה יסודית) מכיוון שהקליפה מכילה ריכוז גבוה במיוחד של סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון.

22. זרעי פשתן

זרעי פשתן על רקע לבן בתוך כפית מעץ

זרעי פשתן הם אחד המקורות העשירים ביותר לסיבים תזונתיים, כשכף אחת (10 גרם) מכילה כ-3 גרם סיבים. הם עשירים במיוחד בסיבים מסיסים מסוג ליגנן, שהם גם פיטואסטרוגנים בעלי תכונות נוגדות חמצון. בנוסף לסיבים, זרעי פשתן הם מקור מצוין לחומצות שומן מסוג אומגה 3 ולחלבון צמחי. לספיגה מיטבית של הרכיבים התזונתיים, מומלץ לטחון את הזרעים לפני השימוש ולהוסיף אותם לדייסות, שייקים, יוגורט או מאפים.

טיפים לשילוב סיבים תזונתיים בתפריט היומי

  • התחילו את היום עם דייסת שיבולת שועל עשירה בפירות וזרעים
  • החליפו אורז לבן בדגנים מלאים כמו קינואה או כוסמת
  • הוסיפו קטניות לסלטים ותבשילים
  • בחרו פירות טריים כחטיף במקום ממתקים
  • שלבו ירקות בכל ארוחה עיקרית
  • הוסיפו זרעים ואגוזים לדייסות וסלטים

סיכום

סיבים תזונתיים הם רכיב חיוני בתזונה בריאה ומאוזנת. באמצעות שילוב מגוון של סיבים תזונתיים מומלצים בתפריט היומי, ניתן להגיע בקלות להמלצות היומיות ולהנות מיתרונותיהם הבריאותיים. חשוב לזכור להגביר את צריכת הסיבים בהדרגה ולשתות מספיק מים. בחירה מושכלת של מזונות עשירים בסיבים תזונתיים מומלצים תתרום לבריאות הכללית ולתחושת רווחה לאורך זמן. כדי להפיק את המרב מהסיבים התזונתיים, מומלץ לגוון במקורות המזון ולשלב אותם באופן קבוע בארוחות היומיומיות.

מגוון מטפלים באתר בריאות בקליק
שתפו:
מידע חשוב: המידע באתר זה הוא אינפורמטיבי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי אישי. אנו ממליצים למשתמשים להיוועץ ברופא בטרם קבלת החלטות רפואיות. שימוש במידע המופיע כאן אינו פוטר את הקוראים מלקבל אחריות מלאה על בריאותם ומלהתייעץ עם מומחים רפואיים לפי הצורך ובהתאם לתנאי השימוש
פרסומת

10% הנחה באתר עומר הגליל

לרכישה ראשונה באתר

בריאות10
בריאות בקליק אייקון רקע לבן

הצטרפו למגזין בריאות בקליק

הירשמו לקבלת מידע, הטבות ועצות בריאות